شروع درمان

ضمن عرض تبریک به شما که درمان ارتودنسی خود را آغاز کرده اید خواهشمند است حتما توصیه های مندرج در این راهنما را مطالعه نموده و اجرا نمایید . در غیر اینصورت شما مسئول عواقب و مشکلات پیش آمده خواهید بود.

نکات کلی در ارتودنسی های ثابت :

۱.نگینهای قرار داده شده روی دندانهای شما براکت نام دارد.این براکتها تا پایان درمان روی دندانهای شما باقی می ماند و به هیچ عنوان امکان برداشتن  انها وجود ندارد.از میان براکتها سیمی عبور داده می شود که در جلسات معاینه تعویض می شود و به مرور قویتر می شوند. سیم با کمک کشهای ظریفی در داخل براکت تثبیت می شود که هر جلسه عوض شده و می توانند به خواست بیمار رنگی باشند.

۲.در ۱۰-۷ روز ابتدایی مخاط داخلی لبها و گونه ها که در تماس با براکتها قرار دارند ممکن است مقداری آزرده شده و گاهی حتی زخمی نیز شوند که برای جلوگیری از این رخداد و یا بهبود آن باید طی ۱۰ روز اول با اب نمک رقیق قرقره کرد و با انگشت دست مخاط لب و گونه را ماساژ داد تا تطابق لازمه به وجود آید . البته در این دوره امکان استفاده از مومهای ارتودنسی وجود دارند که شبیه آدامس بوده وتکه های کوچک آن  روی براکتها چسبانده می شود ؛ ولی تحمل سختی ۱۰ روزه (استفاده از آب نمک و ماساژ) بهتر از وابسته شدن به این مومها در کل طول درمان (۲۴-۱۸ ماه )است.

۳.از مومهای ارتودنسی در مواقعی که مشکل خاصی مثل شکستن براکت یا تیزی سیمها ایجاد میشود ، استفاده کنید.بدین صورت که تکه ایی کوچک از آنها کنده شده و بر روی ناحیه مورد نظر قرار داده می شود و هر گاه افتاد دوباره تکه ایی دیگر قرار داده و در اولین فرصت با مطب تماس بگیرید.

۴.در طی درمان ارتودنسی چون دندانها در استخوان فک حرکت می کنند ، مقداری لق می شوند که کاملا طبیعی بوده و در پایان درمان کاملا سفت می شوند.

۵.درد دندان پس از قرار دادن براکت ها و پس از هر جلسه فعال سازی دستگاه ،نرمال بوده و پس از چند روز برطرف می گردددر صورت وجود درد غیر قابل تحمل می توان از ضددرد هایی نظیر استامینوفن استفاده نمود ولی بهتر است تا حد امکان از آنها اجتناب شود.

۶.در کل طول درمان ( ۲۴-۱۸ ماه ) نباید غذاهایی با قوام سفت و سخت خورده شود.در غیر اینصورت براکتها برای جلوگیری از شکستن مینای دندان ،از دندان جدا می شوند ( اصطلاحا گفنه می شود براکت می شکند که منظور همین جدا شدن از دندان است ) که مستلزم چسباندن دوباره براکتی جدید می باشد (با هزینه اضافی) و در روند درمان نیزتوقفی ایجاد می شود که بعضا تا چند ماه کار را به تاخیرمی اندازد و باعث آزردگی مخاط دهان میشود و در صورت تکرار برای مینای دندان نیز مضر خواهد بود .البته براکتها نیز محکم بوده و به راحتی با غذاهای معمول کنده نمی شوند.

مواردی که لازم است از انها دوری کنید عبارتند از:
جویدن یخ،تکه های برشته نان و پیتزا، آبنبات ، بلال،زیتون
غذاهای چسبناک مانند گزو سوهان
انواع میوه های هسته دار-  جهت خوردن میوه های هسته دار نظیر گیلاس و هلو و گوجه سبز ابتدا هسته آنرا خارج نموده ، به تکه های کوچک تقسیم کرده و سپس میل نمایید. در مورد سیب و هویج نیزباید ابتدا به تکه های کوچک بریده شده و با دندانهای عقب جویده می شود.( نباید گاززدن با دندانهای جلو انجام شود که این مورد حتی الامکان با ید در مورد ساندویچ هم مد نظر باشد.)
خشکبارمثل پسته و فندق  که درصورت تمایل می توانید پس از خرد یا آسیاب نمودن ،آنها را مصرف نمائید

۷.مورد آخر که اهمیت بسیاری دارد رعایت مناسب بهداشت دهان و دندانها می باشد. برای تمیز کردن دندانهایی که براکت دارد می توان از مسواکهای معمول استفاده کرد و یا ترجیحا از مسواکهای مخصوص ارتودنسی( که موهای آن در قسمت میانی کوتاهتر است ) سود برد .مساله مهم استفاده از مسواکهای بین دندانی است که بسیار اهمیت دارد .استفاده از دهانشویه های مخصوص و آب نمک  نیز بسیار مفید است و در صورت استفاده از نخ دندان ( که البته وقت گیر است ) بسیار مثمر ثمر خواهد بود، هر چند اهمیت آن از موارد دیگر کمتر است.البته با رعابت مناسب بهداشت نیز گاهی مقداری دندانها مخصوصا در نواحی که براکت وجود دارد ، زرد می شوند که در صورت رعایت مناسب بهداشت ، بعد درمان و برداشتن براکتها با تمیز کردن دندانها کاملا رفع میشود.

۸.برای بررسی سلامت دندانها و لثه در طی درمان ارتودنسی و پیشگیری ازبروز پوسیدگی و مشکلات لثه ، حتما باید هر سه ماه یکبار توسط دندانپزشک خانوادگی خود یا متخصص ترمیمی و متخصص لثه ویزیت شوید. متخصص ارتودنسی شما تنها درمان ارتودنسیتان را انجام می دهد و درمانهای دیگر مثل کشیدن یا پر کردن دندانها مستلزم مراجعه به متخصص مربوطه و پرداخت هزینه های آن می باشد.

نکات کلی در ارتودنسی های متحرک :

۱.هدف این مرحله از درمان اصلاح  اندازه و روابط  فکی است که با پلاکهای متحرک انجام می شود.این امر بسیار مهم است زیرا این مرحله از درمان باید پیش از بلوغ انجام شود.زمان استفاده از این پلاک حدود ۶ ماه بوده ودر مرحله بعد با توجه به روند رشدی فرزند شما، همکاری او در استفاده از پلاک و پاسخ بدن به آن ممکن است نیاز به پلاکهای دیگری باشد یا همین پلاک را شبها استفاده کند.از آنجا که ما باید با رشد فرزند شما درمان را ادامه دهیم ، روند درمان زمانبر بوده و در صورت قطع درمان نتایج به دست آمده برگشت خواهد کرد. با این پلاکها مقداری حرکات دندانی و منظم شدن آنها نیز انجام می شود ولی ردیف شدن کامل و ایده ال دندانها مستلزم درمان ارتودنسی ثابت است که باید بعد از رویش تمام دندانهای دائمی انجام شود و محدودیت سنی ندارد.

۲.پلاک متحرک باید در تمام ساعات شبانه روز ( خواب وبیداری ، در منزل و خارج از منزل) به غیر از مواقع غذا خوردن استفاده شود. نوشیدن مایعات با پلاک منعی ندارد اما هنگام خوردن غذا و میوه باید از دهان خارج شود . البته توجه به این نکته مهم است که نباید دائم پلاک از دهان خارج شود ( حداکثر برای سه وعده اصلی غذایی و دو میان وعده ) ؛ در غیر اینصورت کارایی پلاک مختل خواهد شد.(استفاده از پلاک در فعالیتهای ورزشی مانعی ندارد.)

۳.در زمان خارج کردن پلاک از دهان آنرا حتما در جای پلاک مخصوص آن قرار دهید و از گذاشتن آن در دستمال وغیره خودداری کنید .

۴.بعد از هر وعده غذایی و مسواک زدن دندانها باید پلاک را نیز با مسواک و خمیر دندان تمیز کنید.بهتر است که مسواکی مجزا را برای نظافت پلاک اختصاص دهید.

۵.در صورتیکه پلاک شما پیچ دارد باید طبق دستور داده شده در زمان مشخص با آچار داده شده ، پیچ آنرا سفت کنید ؛ بدین صورت که آچار را در سوراخی که در راستای انتهای پیکان نمایش داده شده قرار دارد وارد کرده و به سمت نوک پیکان تا انتها یک دور پیچانده شود.هرگز پیچ را بیش از مقدار گفته شده حرکت ندهید و در صورتیکه سفت کردن پیچ را در زمان مقرر فراموش کردید ، در اولین فرصت اینکار را انجام داده و فواصل سفت کردن بعدی را مطابق زمان جدید تنظیم کنید.در زمان سفت کردن پیچ مقداری درد حس می شود که طبیعی بوده و مقداری لق شدن دندانهای دائمی نیز ممکن است حس شود که آنهم طی درمان عادی بوده و در آینده دندانها کاملا سفت میشوند.

۶.سفت کردن پیچ باعث جدا شدن دو نیمه پلاک و بزرگتر شدن آن می شود که در نتیجه فک بیمار نیز بزرگتر می گردد و شیاری که در میان پلاک وجود دارد بیشتر میشود .

۷.هر بار که پلاک را در دهان قرار می دهید باید کاملا فشار داده شود تا در جای صحیح خود ،در تماس نزدیک با مخاط دهان قرار گیرد در غیر اینصورت عملکرد صحیح نخواهد داشت و ممکن است بعد مدتی دیگر پلاک اصلا در دهان قرار نگیرد.

۸.در بین جلسات ویزیت شما به دلیل اینکه پلاک بارها از دهان خارج می شود مقداری پلاک شل می شود که در جلسات معاینه که ۴-۶ هفته یکبار است مجددا تنظیم و سفت میشود.

۹.در صورتیکه به هر دلیلی پلاک شما سر جای خود قرار نمی گیرد در اولین فرصت با مطب تماس بگیرید .

۱۰.وسایل خارج دهانی مانند نوارهای پشت گردن و یا روی سر را می توان با اب سرد و صابون مایع شستشو داد.برای تمیز نمودن قسمتهای نازک از پارچه مرطوب همراه با کف صابون استفاده نمایید

۱۱.وسایل خارج دهانی باید ۱۴ -۱۶ ساعت در شبانه روز استفاده شود بنابراین در فعالیتهای ورزشی یا در مدرسه می توان از آنها استفاده نکرد.