رعایت بهداشت

چگونه بهداشت دندان های ارتودنسی شده را رعایت کنیم؟

اکنون که شما براکت دارید ضروری است که بهداشت دهان خوبی را در تمام مدت درمان داشته باشید.براکت ها، سیم ها ، بند ها و نگهدارنده ها همگی می توانند ذرات غذا را نگهدا شته و باعث پوسیدگی یا تغییر رنگ دندانها شود.مسواک زدن دندان ها ترجیحا بعد از هر وعده ی غذایی و حد اقل دو بار در روزمی باشد.شما برای حفظ بهداشت دهان خود به وسایلی مانند مسواک مخصوص ارتودنسی ، مسواک یا برس بین دندانی ،نخ دندان

مسواک زدن

برای اینکه تمام دندانها تمیز شود ، باید طبق روالی منظم مسواک زده شود . همان طور که می دانید دندانها به غیر از سطوح در تماس با هم که باید با نخ دندان تمیز شود دارای سه سطح بیرونی ( سمت گونه ) ، سمت درونی ( سمت زبان یا کام ) و سطح رویی یا جونده ( که جویدن را انجام می دهد) می باشد.
– مسواک زدن را مثلا به این صورت شروع می کنید که از سطح بیرونی دندانهای با لا از آخرین دندان سمت چپ اغاز گشته و بعد از تمیز شدن این ناحیه مطایق روشی که در ذیل آمده ، مسواک را کمی جلو آورده و ناحیه دوم تمیز می شود ، جلو آوردن مسواک نباید زیاد باشد به نحوی که ناحیه دوم با اول همپوشانی داشته باشد.به همین ترتیب تمام سطح بیرونی دندانهای بالا تمیز شده و بعد سطح داخلی دندانهای بالا به همین ترتیب از سمت چپ تا آخرین دندان سمت راست تمیز می شود. در پایان سطح جونده دندانهای بالا باز هم با همان ترتیب تمیز می گردند.در مورد دندانهای پایین نیز همین مراحل انجام می شود.

روش مسواک زدن صحیح دندانهای دارای براکت

مسواک زدن دندان های فک پایین از محل تماس دندان و لثه به سمت بالا شروع و مانند فک بالا ادامه می یابد. درآخر برای تمیز شدن به آرامی از عقب به جلو مسواک نمایید.

در این مرحله سطح داخلی دندانها تمیز می شود.با قرار دادن مسواک به طور مایل و با حرکات لغزشی با دامنه ی کوتاه این عمل را انجام دهید.

جهت نفوذ الیاف مسواک به شیار بین لثه ودندان لازم است از حرکات لغزشی با دامنه کوتاه یا حرکات چرخشی به مدت ۱۰ ثانیه برای هر دندان استفاده نمائید.

ابتدا به اندازه ی یک نخود خمیر دندان روی مسواک خشک قرار دهید ،مسواک زاویه ۴۵ درجه باسطح خارجی دندان داشته و جهت الیاف مسواک به سمت براکت ها باشد.

نخ را تا زیر لثه و بر روی دو دندان مجاور حرکت داده شود.در هر ناحیه تماس دو سطح وجود دارد که مربوط به دو دندان مجاور می باشد و این دو ناحیه با دو جهت حرکتی مخالف هم تمیز می شوند.

نخ را تا زیر لثه و بر روی دو دندان مجاور حرکت داده شود.هرگز نخ دندان را به صورت حرکت اره ایی روی لثه نکشید. هدف تمیز شدن دو سطح دندانی مجاور هم می باشد.

با گرفتن دوطرف نخ دندان با انگشت دودست به ارامی نخ را در بین دندانها کشیده و خیلی ملایم آنرا بر روی سطح دندان به بالا و پائین حرکت دهید .

انتهای نازک و سفت از بین فضای دندان و اپلاینس ارتودنسی عبور دهید.

برس بین دندانی:

وسیله  مفید و بسیار مهم  برای تمیز نمودن نواحی دندانی در زیر سیم و اطراف براکتها می باشد.از این وسیله به اهستگی و با دقت مطابق شکل استفاده نمائید.باید سمت چپ و راست براکتها به صورت تک به تک حتما تمیز شود که مسواک از بالا پایین سیم عبور داده شده و با حرکت رفت و برگشتی به بالا و پایین سطح دندان در مجاورت براکت تمیز می شود. در صورتیکه سطح بالا و پایینی براکت نیز با این مسواک تمیز شود بسیار عالی خواهد بود. بعد از مدتی استفاده از این مسواکها پرزهای سر آن تخریب می شود که باید تعویض شوند ( بین ۲-۱ ماه)

شستشوی دهان:

استفاده از دهانشویه مخصوص ارتودنسی به نام Orthokin  هر شب پیشنهاد می شود بدین صورت که بعد از مسواک زدن و اتمام  تمام کارهای بهداشتی از این دهانشویه استفاده کنید و بعد از آن دیگر دهان خود را با اب نشسته و هیچ چیزی دیگر نخورده و نیاشامید. البته می توان از دهانشویه های دیگر نیز استفاده کنید.در مورد نحوه استفاده از دهانشویه ها حتما به دستورالعمل آن توجه کنید.
البته استفاده از برخی دهانشویه ها مثل کلرهگزیدین در موارد خاص مانند مشکلات لثه ای ،زخم های دهانی و یا خطرپوسیدگی تجویز می شوند که حتما باید با تجویز دندانپزشک باشد.

استفاده از دهانشویه آب نمک رقیق و ماساژ لثه ومخاط داخل دهان نیز حداقل روزی یکبار توصیه می شود.